YoungEun Kim, Red Noise Visit
YoungEun Kim (1980, Seoul, Korea)
based in Los Angeles and Seoul
www.youngeunkim.com
Red Noise Visit
12:06
single channel video, stereo & binaural sound (Listening in Headphones is recommended)
2018
This work spotlights two contrasting sounds that had existed during the modernization of Korea. The first of these sounds, the siren, remembered as the “noon siren” and the “curfew siren”, effectively synchronized daytime laborers’ daily routines and maintained control over their evenings across successive historical periods. The other sound was that of the radio, that gathered listeners unseen, within the darkness that fell after each curfew siren.
Two vexed sounds—two “red noises”—one oppressively striking down upon the flow of time, the other permeating across spatial borders. What traces did the siren leave on individual lives after acts of forced collective listening and temporal suppression? On the other hand, how did radio galvanize the rebellious imaginations of secluded listeners?
To get closer to these sounds of the past,the artist researched news articles, interviews, and essays describing echoic memories of the siren and radio. The texts illustrate the memories of various speakers and distinct perspectives. Using electroacoustic techniques, recorded voice and found objects, she recomposed siren and radio sounds.
This work looks back the soundscape of a city during the modernization. It also recalls the way a siren activated to control the citizen’s body and affect, and the way radio waves that crossed between borders activated. Through this, the work allows examining the attitude of post-generation who have not experienced those two sounds of the past and informs how the trace of past remains in our contemporary society.
[ESP]
Red Noise Visit contrasta dos de los sonidos que conformaron el mapa sonoro durante la modernización de Corea. El primero de estos, la sirena, recordada como la “sirena del mediodía” y la “sirena del toque de queda”, sincronizaba efectivamente las rutinas diarias de los trabajadores y mantenía el control sobre sus tardes en períodos históricos sucesivos. El otro sonido era el de la radio, que reunía a los oyentes sin ser vistos, dentro de la oscuridad que caía después de cada sirena de toque de queda.
Dos sonidos molestos, dos “ruidos rojos”, uno golpeando de manera opresiva el flujo del tiempo, el otro, penetrando a través de las fronteras espaciales. ¿Qué huellas dejó la sirena en las vidas individuales después de actos de escucha colectiva forzada y supresión temporal? Por otro lado, ¿cómo galvanizó la radio la imaginación rebelde de los oyentes aislados?
Para acercarse a estos sonidos del pasado, la artista ahondó en noticias, entrevistas y ensayos que describen recuerdos ecoicos de la sirena y la radio. Así, los textos ilustran los recuerdos de varios oradores desde perspectivas distintas. Con la ayuda de técnicas electroacústicas, voz grabada y objetos encontrados, la artista recompuso los sonidos de la sirena y la radio.
Este trabajo recuerda la forma en que se utilizó una sirena para controlar el cuerpo y el afecto del ciudadano, y como se activaron las ondas de radio que cruzaban las fronteras. A través de esto, el trabajo permite examinar la actitud de la post-generación que no ha experimentado esos dos sonidos e informa cómo permanece el rastro del pasado en nuestra sociedad contemporánea.
[CAT]
Red Noise Visit contrasta dos dels sons que van conformar el mapa sonor durant la modernització de Corea. El primer d’aquests, la sirena, recordada com la “sirena del migdia” i la “sirena del toc de queda”, sincronitzava efectivament les rutines diàries dels treballadors i mantenia el control sobre les seves tardes en períodes històrics successius. L’altre so era el de la ràdio, que reunia als oients sense ser vistos, dins de la foscor que queia després de cada sirena de toc de queda.
Dos sons molestos, dues “sorolls vermells”, un colpejant de manera opressiva el flux del temps, l’altre, penetrant a través de les fronteres espacials. Què empremtes va deixar la sirena en les vides individuals després d’actes d’escolta col·lectiva forçada i supressió temporal? D’altra banda, com va galvanitzar la ràdio la imaginació rebel dels oients aïllats?
Per acostar-se a aquests sons del passat, l’artista va aprofundir en notícies, entrevistes i assaigs que descriuen records ecoicos de la sirena i la ràdio. Així, els textos il·lustren els records de diversos oradors des de perspectives diferents. Amb l’ajuda de tècniques electroacústiques, veu gravada i objectes trobats, l’artista va recompondre els sons de la sirena i la ràdio.
Aquest treball recorda la forma en què es va utilitzar una sirena per controlar el cos i l’afecte del ciutadà, i com es van activar les ones de ràdio que creuaven les fronteres. A través d’això, el treball permet examinar l’actitud de la post-generació que no ha experimentat aquests dos sons i informa com roman el rastre del passat en la nostra societat contemporània.