El Premi LOOP DISCOVER 2017 s’ha concedit a l’artista Edouard Decam (França, 1978) amb l’obra Volva (2016). A més, el jurat compost per Berta Sichel, Tanya Barson, Enrique Ramírez, Daniel Steegmann Mangrané, David Armengol i Carlos Duran ha decidit distinguir amb una menció d’honor a una altra de les obres finalistes al premi: l’obra A Momentary Flight, de Nina Fischer & Maroan el Sani (Alemanya,1965 / 1966).

Obra guanyadora del Premi LOOP DISCOVER 2017

Edouard Decam - Volva

Edouard Decam
(França, 1978)
Volva
24’16”, 2016

Volva és el nom que el matemàtic, astrònom i astròleg alemany Johannes Kepler va donar a la Terra vista des de l’espai en el seu llibre Somnium, considerada la primera obra de ciència-ficció.
Els observatoris estudien un passat molt llunyà, suspesos en un temps indeterminat, gairebé sense parar atenció al territori que tenen al voltant. Centrada en l’observatori astronòmic del Pic du Midi de Bigorre, als Pirineus, aquesta pel·lícula, filmada en 16 mm, reflexiona sobre la relació espaciotemporal que s’estableix entre l’arquitectura, la ciència i el paisatge.
Seguint una cronologia solar, les màquines intenten captar l’entorn proper com una sèrie d’ones que sembla que siguin transmeses per les muntanyes i els paisatges llunyans. L’absència de formes humanes, la successió de moviments mecànics i la mirada dirigida dels telescopis fan pensar en un lloc controlat de manera artificial, robotitzat. Els plans, que combinen els espais interiors i exteriors, porten el lloc a confrontar-se amb un espai-temps paral·lel, dilatat, d’on semblava que provingui. Un nou territori s’erigeix entre l’arquitectura del Pic i el paisatge que l’envolta. El film es construeix en un possible moviment d’aquest espai, desplaçant-se en diverses temporalitats alhora, passat, present i futur, i en diversos llocs, a la Terra i fora al mateix temps.
Associant representacions de la realitat, Volva explora i defineix el paper de la imatge en la construcció del paisatge contemporani.

 

Menció d’honor 2017: 

 Nina Fischer & Maroan el Sani - Projectiononrunner

Nina Fischer & Maroan el Sani
(Alemania 1965/1966)
A Momentary Flight
9’45”, 2017

Amb la seva peça Fischer i El Sani se centren en els espais transitoris i les situacions de buit en entorns urbans, la memòria col·lectiva i la visió utilitzant diversos mitjans, com el film, el vídeo, la instal·lació i la fotografia. Reflecteixen l’ascens i la caiguda de la modernitat, la intensa relació entre la nostra societat contemporània i els projectes utòpics que han impulsat la evolució de la nostra història, del passat al futur. La seva obra és una recerca de negociació permanent amb el pas del temps.

Evocant la marató olímpica del 1960 a Roma, en què l’etíop Abebe Bikila va guanyar la primera medalla d’or per al continent africà, corrent descalç i esdevenint una llegenda de l’esport i un símbol de l’Àfrica que s’estava alliberant del colonialisme, Fischler i El Sani han recontextualitzat, enmig de l’arquitectura racionalista de Roma, una nova cursa amb refugiats i immigrants reclamant la “llibertat de moviment”, també entesa com la possibilitat de ser acollits en un altre país.

Finalistes del Premi LOOP DISCOVER  2017:

Claudia JoskowiczEdouard DecamElsa BrèsGabrielle Le BayonGiuliana RaccoHyeongsuk Kim
Mauricio Sáenz, Nina Fischer & Maroan el SaniRosana AntolíSalomé Lamas, Forever Blowing Bubbles (Bernat Daviu i Joana Roda)

 

Informació sobre les obres finalistes aquí